top of page
Sibel Akcekaya

Adobe Analytics Path-Huni Raporlari

Adobe Analytics ve Google Analytics yazılımları arasındaki en büyük farklardan biri path/funi raporları. Bildiğiniz gibi path/funi raporları ziyaretçilerinizin sitenizde nasıl gezindiğini gösterir. Müşterinin herhangi bir aksiyonu tamamlarken izlemesi gereken sayfalarını seçer ve buna göre funi raporunu oluştururuz.

Adobe Analytics’de bu raporları analiz yapmak için kullanabiliriz. Raporu analize çevirebilmek için Adobe Analytics’in sundukları:

  1. HUNI RAPORUNU GERIYE DÖNÜK OLUŞTURABİLMEK

  2. RAPOR ÖZELLEŞTİRME SEÇENEKLERİ

  3. DEĞİŞKENLERİ KARIŞTIRABILMEK

  4. AND/OR KULLANABILMEK

  5. SEGMENT EKLEYEBILMEK

  6. METRIK EKLEYEBILMEK

Sadece sayfalar değil, değişkenlerin değeri de sizin için path raporu olabilir. Mesela sitede hangi kelimelerin sıra ile arandığını görebilirsiniz. Ya da hangi ürünlerin sıra ile bakıldığını.

Adobe Analytics’in Site Catalyst dediğimiz standard arayüzünden sadece rapor yapabilirsiniz. Dinamik ad-hoc analiz yapmak için Workspace Analiz arayüzünü kullanmalısınız.Örnek olarak aşağıdaki rapora bakalım.

Bu rapor bize müşterinin belirledigimiz sayfalar arasında nasıl hareket ettiğini gösteriyor. Ama bu analiz sadece bir başlangıç. Analiz yaparken amacımız bakmak ve bilgilenmek değil, amacımız problemleri ve fırsatları bulabilmek. Amacımız görmek değil bakmak.

Bakarken aklımıza çok soru gelecek. Ve elimizdeki analytics yazılım bu soruları cevaplandıracak esneklikte olmalı. Adobe Analytics workspace bu konsepte çok uygun, yazılımın karışık gözükmesinin ne önemli sebebi yazılımın her ihtiyaca ve soruya özelleştirme yeteneğinin olması, tabi bu da yazılımın implementasyonunu ve kullanımını biraz zorlaştırıyor.Yukarıdaki raporu sol menüde gördüğünüz her değişkeni, metrigi ve segmenti ekleyerek ozellestirebiliriz.

Yukarıdaki huniye bakarken OR içeren adıma dikkat ettiniz mi? Bazı hunilerde sayfa isimleri ya da gidilen sayfa isimleri farklı olabilir.Bu değişik sayfalar için ayrı huniler oluşturmak yerine bunları OR olarak birleştirebiliriz.

Bu huni raporuna bakarken başka bir degiskende izlediğimiz aksiyonlari da bu huniye ekleyelim.Aşağıdaki funnel’a ACTION NAME:ItemAdded

OR ve AND hem aynı dimension hem de farklı dimensionlari karıştırmak için kullanılabilir.

AND ile aynı session’da birden fazla aksiyon almış hunileri de görebiliriz.

Bu raporları analizleriniz için daha etkili kullanabilmek için kendi veriniz ile değişik raporlar yaratmaya çalışın. Yukarıda çalıştığımız veri örnek olduğu için çok anlam ifade etmiyor. Adobe Analytics ile analiz yeteneklerinizi arttirmaniz için sürekli özel raporlar olusturmalisiniz.

sibel akcekaya

7 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
sibel flowers.JPG

You can reach me through Linkedin  If you want to start a conversation.

https://www.linkedin.com/in/sibelakcekaya/

Subscribe to the site to get informed about new articles

Sibel Akcekaya

Thanks for submitting!

bottom of page